Det finns flera fördelar med att börja arbeta som hantverkare. Även om arbetet må vara fysiskt tufft, är arbetsmarknaden god och jobben är ofta välbetalda. Samtidigt visar undersökningar att ett stillasittande kontorsjobb kan vara väldigt farligt för hälsan. Är man praktiskt lagd och tycker om att arbeta med händerna har man många yrken att välja mellan. En viktig faktor när man väljer yrke är såklart lönen. Så vad tjänar man egentligen?

Gemensamma faktorer för yrken

Vare sig du är rörmokare, elektriker eller jobbar med golvslipning finns det vissa faktorer som spelar in för samtliga yrken. Till exempel:

  • Hur gammal du är
  • Hur lång yrkeserfarenhet du har
  • Vilket företag du är anställd hos
  • Om du driver eget eller inte

Utöver det finns givetvis små mindre faktorer som kan spela in, precis som i alla yrken. Ett exempel på det är förmågan att själv förhandla upp sin lön och hur ofta man byter arbetsgivare.

Lönerna

Exakt hur hantverkare definieras är lite olika. Vissa syftar på en person som arbetar med händerna och utgör ett hantverk, till exempel snickare, medan andra syftar på en nästan valfri person inom byggsektorn som inte har en administrativ roll eller annan roll där anställningen inte innebär att man utför det praktiska arbetet. Här kan du läsa om den senare definitionen och ett antal yrken i urval därifrån.

Golvläggare

En golvläggare lägger inte ”bara” golv. En vanlig arbetsuppgift är att man sätter upp vattentäta plastmattor på såväl väggar som golv, vilket kräver viss hantverksskicklighet från https://golvslipningstockholmslän.se. Efterfrågan på golvläggare är hög i princip hela landet, med snäppet bättre arbetsmarknad i storstäderna.

Lön: 30 600 kronor i månaden

VVS-montörer

På senare tid har VVS-montörer fått ta ett allt större ansvar för arbetet. Vanligt är numera att man arbetar med såväl planering, inköp, jobbet i sig och kundrelationer. Det ökade ansvaret tros ha bidragit till att VVS-montörernas lön har stigit rejält. För bara några år sedan tjänade en golvläggare mer än en rörmokare – så är det alltså inte längre.

Lön: 31 800 kronor i månaden
Snickare

Sedan 2012 har snickare fått en rejäl höjning i lönekuvertet. År 2011 var medellönen i landet 27 300 kronor, vilket kom att öka till 29 000 kronor år 2012. Därefter har lönen legat ganska stabilt, med en marginell höjning till den summa de i snitt tjänar idag.

Lön: 30 900 kronor i månaden

Plattsättare

Även plattsättare har kunnat notera en rejäl höjning i lönekuvertet på bara några år. Enligt källan vi använder oss av tjänade de ca 23 000 kronor 2006, som har kommit att bli 30 100 kronor idag. Lönen är marginellt lägre än för den som jobbar med golvslipning, och en bit ifrån lönen som VVS-montörer hämtar hem.

Lön: 30 100 kronor i månaden

Elektriker

Lönen inom yrket kan variera en hel del beroende på vad man gör och vilken kompetens man har. En del har både lång yrkeserfarenhet och spetsutbildning, vilket givetvis bidrar till att dra upp lönen ganska rejält för vissa. Källan vi använder oss av har dock en samlad bedömning för yrket som helhet, och den ligger på liknande nivåer som andra hantverkaryrken.

Lön: 30 100 kronor i månaden

Golvslipning

Det är relativt få som jobbar enbart med golvslipning idag, men det är en växande grupp. Jobbar man med golvslipning är det viktigt att ha en känsla för detaljer och att man är noggrann. Vidare krävs ett gott säkerhetstänk och en någorlunda fysisk form.

Lön: 30 800 kronor i månaden