Den stora skillnaden mellan en kyrklig och en borgerlig begravning är att den borgerliga inte hålls i kyrkan och inte heller utförs av en präst. En borgerlig begravningsceremoni kan hållas på i stort sett vilken plats som helst och uträttas av en så kallad begravningsförrättare. Oavsett om man ska arrangera en kyrklig eller borgerlig begravning kan man ta hjälp av en begravningsbyrå för att planera och genomföra den.

Ceremonin

En borgerlig begravning är icke-religiös och kan utformas helt utan regler. Ceremonin kan således utföras precis på vilket sätt man vill både vad gäller val av musik, dikter och tal. Istället för religiösa inslag, som att prata om livet efter döden, brukar man istället fokusera på den person som gått bort. Begravningsförrättaren kanske pratar om personens intresse för naturen, synen på livet eller andra saker som påminner om honom eller henne.

Begravningsförrättaren

Istället för en präst används en begravningsförrättare för att hålla i ceremonin. En begravningsbyrå har ofta en egen begravningsförrättare som kan hålla i begravningen men i stort sett vem som helst kan göra det. Du som vän eller anhörig till den avlidne kan, om du vill, välja att hålla i begravningen. Om man inte har anlitat en begravningsbyrå brukar varje enskild kommun ha några begravningsförrättare som man kan kontakta om man planerar en borgerlig begravning för någon.