Vid dödsfall och begravning finns det vissa lagar och regler att förhålla sig till, samlat i begravningslagen. Det som står i lagen är bestämmelser för hur man går tillväga efter att någon har gått bort, och är egentligen inget som du som anhörig behöver tänka på om du anlitat en begravningsbyrå. Men det kan ändå vara bra att känna till vilka bestämmelser som finns.
Anmälan av dödsfall
När ett dödsfall sker på sjukhus eller ett vårdboende är det alltid en läkare som ansvarar för att anmäla dödsfallet. Detta sker genom två olika intyg – dödsbevis och dödsorsaksintyg. Det första skickas till folkbokföringen och skatteverket, som i sin tur meddelar andra myndigheter i Stockholm om dödsfallet. Det andra skickas till socialstyrelsen där intyget hamnar i ett register för dödsorsaker som sedan används för forskning och statistik.
De gånger det finns skäl att göra en rättsmedicinsk undersökning ska dödsfallet anmälas även till polisen i Stockholm. Detta sker främst om det finns någon som helst misstanke om att dödsfallet orsakats av ett brott men kan även förekomma vid olyckor eller vid plötsliga dödsfall utan förklaring.
Anmälan av dödsfall är inget som du som anhörig behöver tänka på. Om du är den första som får reda på dödsfallet kan det däremot vara bra att kontakta andra släktingar och anhöriga för att upplysa om vad som hänt. Det som sedan återstår att göra är att kontakta en begravningsbyrå för att börja planera begravningen.
Gravrätt
I Sverige finns en lag om att alla måste gravsättas efter sin bortgång. Detta gäller även om den avlidne blivit kremerad och askan har förflyttats till en urna. I vissa länder tillåts de anhöriga att förvara urnan med askan hemma men i Sverige behöver även aska gravsättas på ett eller annat vis. Den begravningsbyrå som valts ut för att sköta begravningen har skyldigheter att upplysa om de två gravskick som tillåts i Sverige, det vill säga jordbegravning eller kremering.
Spridning av aska
För den som önska sprida askan efter den bortgångne krävs särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Man får alltså inte sprida askan hur som helst eller var som helst. Till exempel får det inte ske i den egna trädgården eller i ett annat bebyggt område. Någon speciell plats i skogen eller i havet är vanliga platser för askspridning. För att få tillståndet krävs en ansökan tillsammans med flera olika dokument och den begravningsbyrå som anlitats kan oftast hjälpa till att söka tillstånd för askspridning.
Som vän eller anhörig får du hjälp med alla delar hos den begravningsbyrå du valt. De kan upplysa dig om lagar och regler om du undrar över något särskilt som rör dödsfallet, eller om du bara funderar på var all information tar vägen.